Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/ Gemeenschappelijke regeling Sociaal
Rechtbank Rotterdam (Locatie Dordrecht), 5 juni 2025
ECLI:NL:RBROT:2025:6885
Gelet op de onrust in de organisatie en het nog lopende persoonsgericht onderzoek naar werknemer, heeft werkgeefster voldoende aannemelijk gemaakt dat het niet wenselijk is dat werknemer nu al terugkeert naar de werkvloer. Vordering tot wedertewerkstelling afgewezen.

Feiten

Werknemer is op 1 augustus 2018 bij (de rechtsvoorganger van) GR Sociaal in dienst getreden. Werknemer is werkzaam als algemeen directeur SDD en neemt plaats in het dagelijks bestuur (hierna: het DB) van GR Sociaal als secretaris. Op 2 december 2024 ontving het DB van GR Sociaal per e-mail een anonieme melding met als onderwerp: 'Urgente Oproep tot Ingrijpen bij de Sociale Dienst Drechtsteden: Structurele Misstanden, Integriteitsschendingen en Falende Dienstverlening'. De anonieme melding is ook in de media terechtgekomen. Het DB van GR Sociaal heeft vervolgens besloten om een extern onderzoek te starten. GR Sociaal en werknemer hebben in overleg besloten dat werknemer gedurende het onderzoek verlof zou opnemen om ruimte te bieden aan het onderzoek. GR Sociaal heeft het onderzoeksbureau Strated Consulting (hierna: Strated) ingeschakeld om onderzoek te doen naar de vermeende aantijgingen (hierna: het vooronderzoek) en GR Sociaal heeft X van Lysias aangesteld als onafhankelijk procesbegeleider. Bij brief van 31 januari 2025 heeft GR Sociaal werknemer bericht dat Strated met haar de tussentijdse resultaten van het verkennend vooronderzoek heeft gedeeld en besproken, en dat op grond van voorlopige bevindingen Strated aan GR Sociaal heeft laten weten dat zij een voldoende gerechtvaardigd belang ziet om een persoonsgericht onderzoek naar het handelen en/of nalaten van werknemer in te stellen. GR Sociaal heeft werknemer vervolgens bericht dat zij heeft besloten dit advies over te nemen. GR Sociaal heeft werknemer tevens verboden om contact op te nemen met (oud-)collega’s over alles wat met het onderzoek te maken heeft. Daarnaast heeft GR Sociaal werknemer bericht dat zij gelet op de diverse meldingen en signalen tot nu toe reden ziet voor het opleggen van een ordemaatregel, zijnde schorsing tot (in ieder geval) 1 mei 2025. Op 15 april 2025 is werknemer ervan op de hoogte geraakt dat GR Sociaal een vacature heeft uitgezet voor ‘Interim Directeur GR Sociaal Drechtsteden’ met een verwachte looptijd van twaalf maanden, met mogelijkheid tot verlenging. Werknemer is van mening dat uit de uitgezette vacature volgt dat GR Sociaal niet van plan is het persoonsgericht onderzoek af te wachten en dat hij daarom een groot en urgent belang heeft bij onmiddellijke terugkeer in zijn functie teneinde te voorkomen dat hem zijn functie definitief wordt afgenomen. Werknemer vordert daarom in kort geding, samengevat, GR Sociaal te veroordelen hem toe te laten tot zijn werk en hem in staat te stellen alle gebruikelijke werkzaamheden uit te voeren.

Oordeel

De kantonrechter wijst de gevorderde wedertewerkstelling af. De kantonrechter is voorlopig van oordeel dat GR Sociaal voldoende zwaarwegend belang heeft bij het in stand laten van de schorsing. Hoewel werknemer een zwaarwegend belang heeft bij de terugkeer naar zijn functie, is het belang van GR Sociaal groter. De anonieme melding van 2 december 2024 ziet namelijk voor een groot deel op het gedrag en de wijze van leidinggeven/besturen door werknemer en dit is volgens GR Sociaal ook het geval wat betreft een deel van de meldingen die in het kader van het vooronderzoek zijn gedaan bij Strated. De kantonrechter is van oordeel dat gelet op de onrust in de organisatie en het nog lopende persoonsgericht onderzoek naar werknemer, GR Sociaal voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat het niet wenselijk is dat werknemer nu al terugkeert naar de werkvloer. Een goed werkgever moet immers ook reageren op signalen dat sprake is van een onveilige werkomgeving. Eerst zal dus de uitkomst van het persoonsgericht onderzoek moeten worden afgewacht. De kantonrechter weegt bij deze beslissing ook mee dat GR Sociaal op de zitting heeft toegelicht dat de vacature, die slechts in beperkte kring is uitgezet, niet bedoeld is om werknemer nu al te vervangen. Volgens GR Sociaal wil zij met de vacature alvast vooruitlopen op het mogelijke scenario dat werknemer niet kan terugkeren in zijn functie. Tijdens de zitting heeft GR Sociaal ook toegelicht dat als werknemer wel kan terugkeren in zijn functie, dat onderwerp van gesprek zal worden en bezien zal moeten worden hoe werknemer terug kan keren in zijn functie. De vrees van werknemer dat hem zijn functie thans definitief wordt afgenomen is dus niet terecht. GS Sociaal hoeft de vacature niet in te trekken. De kantonrechter ziet voorts geen grond om GR Sociaal te veroordelen om het persoonsgericht onderzoek naar werknemer stop te zetten.