Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/werkgeefster
Rechtbank Midden-Nederland (Locatie Almere), 18 april 2025
ECLI:NL:RBMNE:2025:2297
Terecht ontslag op staande voet gelet op de ernstige bedreiging van de veiligheid van meerdere werknemers van werkgeefster. De psychische problematiek van werknemer - als gevolg waarvan zijn gedrag hem niet kan worden verweten - staat hier in de gegeven omstandigheden niet aan in de weg

Feiten

Werknemer is vanaf 13 januari 2021 in dienst bij werkgeefster als huiskamerassistent seniorenzorg. Werknemer heeft een verzoek ingediend voor het opnemen van onbetaald verlof voor de duur van vier maanden, omdat hij zich zou willen richten op zijn muziek. Werkgeefster laat daarop weten dat dit niet zo werkt, waarop werknemer zich volledig ziek heeft gemeld. In die periode daarop volgen vele berichten van werknemer aan onder meer zijn teamleiders, de locatiemanager, HR en de bestuurders van werkgeefster waarin werknemer zich op ongepaste toon en (op intimiderende) wijze uitlaat. Op 8 oktober 2024 is werknemer opgepakt door de politie en aansluitend is hij vijf dagen opgenomen geweest op de gesloten afdeling van een GGZ-instelling. Op 20 oktober 2024 is werknemer op de werkvloer verschenen en heeft zich daar dreigend opgesteld naar diverse collega's. Werknemer blijft vele boze en intimiderende (spraak)berichten versturen aan onder meer de locatiemanager. Ook op sociale media laat werknemer zich negatief uit over werkgeefster. Op 31 oktober 2024 heeft de bedrijfsarts geoordeeld dat werknemer beperkingen ervaart waardoor zijn eigen werk niet (in volle) omvang haalbaar is en dit deels door een ziekte/gebrek komt, maar ook is gerelateerd aan een verstoorde arbeidsverhouding. Op 18 en 21 december 2024 heeft werknemer meerdere dreigende berichten aan zijn teamleidster gestuurd. Op 23 december 2024 is werknemer naar de werklocatie toegegaan en heeft hij al roepend laten weten op zoek te zijn naar zijn teamleidster. Daarbij heeft werknemer zich opnieuw bedreigend/intimiderend gedragen richting de aanwezige collega’s. Zo is hij de trap op gerend, heeft hij op een glasplaat geslagen en geroepen “doe de deur open”. De teamleidster van werknemer heeft daarna aangifte gedaan omdat werknemer haar op dat moment geprobeerd heeft van de trap te duwen. Werknemer is gearresteerd door de politie. Dezelfde dag is aan werknemer schriftelijk bevestigd dat hij op staande voet is ontslagen.

Oordeel

De kantonrechter oordeelt als volgt. De kantonrechter vindt dat werkgeefster ten aanzien van de voorvallen op 18, 21 en 23 december 2024 onverwijld tot ontslag op staande voet is overgegaan. Ook vindt de kantonrechter dat het handelen van werknemer van 21 en 23 december 2024 op zichzelf is aan te merken als een dringende reden. Het gaat hier om zeer ernstige uitlatingen enerzijds en zeer bedreigend handelen anderzijds. Door zijn uitlatingen en handelen heeft werknemer gezorgd voor grote onrust en het gevoel van onveiligheid bij meerdere werknemers van werkgeefster. Het is de kantonrechter duidelijk geworden dat het handelen van werknemer grote impact heeft gehad en nog steeds heeft op diverse collega's. De kantonrechter is het met werknemer eens dat zijn gedrag hem niet kan worden verweten omdat hij ten tijde van zijn gedrag leed aan een ernstige psychische stoornis. Dat volgt uit de informatie van de behandelend psychiater. Voor het aannemen van een dringende reden is niet vereist dat de werknemer van zijn gedragingen een verwijt kan worden gemaakt. Bij de vraag of sprake is van een dringende reden kan (de mate van) verwijtbaarheid wel een belangrijk gezichtspunt vormen. Slechts in uitzonderlijke gevallen is plaats voor het oordeel dat ondanks het ontbreken van een aan de werknemer te maken verwijt zich toch een dringende reden voordoet, zo volgt uit vaste jurisprudentie. Dat doet zich hier gelet op de ernstige en bedreigende voorvallen die zich hebben voorgedaan met werknemer en de enorme impact die dit heeft gehad op diverse medewerkers binnen werkgeefster voor. Ook al wist werknemer door zijn manische dan wel psychotische symptomen niet of nauwelijks wat hij deed, de impact van zijn handelen is zodanig dat van werkgeefster niet kan worden verwacht dat zij werknemer nog langer in dienst houdt. Gelet op de ernstige bedreiging van de veiligheid van meerdere medewerkers van werkgeefster heeft werkgeefster het ontslag op staande voet mogen verlenen. De persoonlijke omstandigheden van werknemer, waaronder zijn psychische problematiek, staan aan een rechtsgeldig ontslag op staande voet in de gegeven omstandigheden niet in de weg.