Rechtspraak
Rechtbank Amsterdam (Locatie Amsterdam), 4 juli 2025
ECLI:NL:RBAMS:2025:4681
Feiten
FNV en CNV hebben een 8-uursstaking van grondpersoneel op Schiphol aangekondigd voor woensdag 9 juli 2025. KLM en Schiphol vorderen in kort geding de staking te verbieden.
Oordeel
De voorzieningenrechter oordeelt als volgt. De door FNV en CNV aangekondigde 8-uursstaking staat gepland voor aanstaande woensdag. Daarmee is het spoedeisend belang van de vorderingen van KLM gegeven. Voorts oordeelt de voorzieningenrechter dat de staking redelijkerwijs kan bijdragen tot het recht op collectief onderhandelen, zodat de staking valt onder het bereik van artikel 6 aanhef en onder 4 ESH. De voorzieningenrechter overweegt echter dat er voldoende redenen zijn om aan te nemen dat de aangekondigde actie tot onaanvaardbare risico’s leidt. KLM en Schiphol komen tot de conclusie dat zich een aantal substantiële veiligheidsrisico’s voordoen: (1) met name het zogenaamde zero-rate risico, dat daarin bestaat dat er geen vliegtuigen meer kunnen landen, omdat er geen parkeercapaciteit is; (2) het risico dat passagiers in een aangekomen vliegtuig langdurig niet kunnen uitstappen en gedwongen in het vliegtuig opgesloten blijven; (3) het risico van ongeveer 600 gestrande passagiers uit niet-Schengen landen die in de terminal zouden moeten blijven, ten minste voor één nacht, die dan op veldbedden of stoelen zouden moeten slapen; (4) de wachttijden voor de security-check op de dag zelf en op de opvolgende dagen zouden aanzienlijk kunnen oplopen. Bij al deze punten speelt het risico van unruly passengers, het risico van mensen die boos worden of zich agressief uiten jegens werknemers of andere passagiers. Deze risico’s zijn extra groot vanwege de beginnende vakantieperiode, waarin vluchten van alle luchtvaartmaatschappijen druk bezet zijn, zodat de mogelijkheden van omboeken beperkt zijn. Deze omstandigheden houden tevens een bedreiging van de gezondheid, vrijheid en het leven van getroffenen in, mede omdat onder de getroffen personen zich ook kwetsbare mensen zullen bevinden. Deze omstandigheden zullen schade, irritatie en verdriet kunnen veroorzaken bij de beoogde passagiers, die vaak juist willen gaan genieten van een langverwachte vakantie. Daarbij komt dat de voorgenomen actie naast substantiële schade voor KLM (door KLM begroot op ongeveer € 25.000.000) ook tot substantiële schade zou leiden voor derden zoals passagiers, andere luchtvaartmaatschappijen en Schiphol en met Schiphol verbonden ondernemingen.
Mede door de planverandering van de bonden zijn de risico’s op 9 juli 2025 onvoldoende gemitigeerd, terwijl aannemelijk is dat acties met minder risico wel mogelijk zijn. Het voorgaande maakt dat de aangekondigde staking dermate ingrijpend is dat deze op grond van artikel G van het ESH, mede gelet op hoe dit artikel door de Hoge Raad wordt toegepast, voor déze 8-uursstaking een beperking van het collectieve actierecht rechtvaardigt. De aangekondigde 8-uursstaking wordt verboden.