Naar boven ↑

Rechtspraak

Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V./FNV, CNV/Royal Schiphol Group N.V.
Rechtbank Noord-Holland (Locatie Haarlem), 25 juni 2025
ECLI:NL:RBNHO:2025:7017
Stakingsrecht. Door FNV en CNV aangezegde 24-uursstaking van grondpersoneel van KLM verboden. Schiphol heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de aangekondigde staking juist op dit moment, zo kort na de NAVO-top, tot onaanvaardbare veiligheidsrisico's zou leiden.

Feiten

FNV en CNV hebben een 24-uursstaking gepland voor zaterdag 28 juni 2025. Zij eisen salarisverhogingen die in ieder geval de inflatie compenseren. In het onderhavige kort geding vorderen Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V. (hierna: KLM) en Royal Schiphol Group N.V. (hierna: Schiphol) een stakingsverbod.

Oordeel

De voorzieningenrechter oordeelt als volgt. Het spoedeisend belang is gegeven omdat de staking al gepland staat voor 28 juni 2025. De door FNV en CNV aangekondigde staking valt onder het bereik van artikel 6, aanhef en onder 4 van het Europees Sociaal Handvest (ESH). Weliswaar heeft KLM gesteld dat FNV en CNV procesafspraken schenden die tussen partijen zijn gemaakt en dat daarom niet langer kan worden gezegd dat de staking redelijkerwijs kan worden geacht bij te dragen aan collectieve onderhandelingen, maar dat betoog slaagt niet. Niet is aannemelijk geworden dat FNV en CNV zich zodanig hebben geconformeerd aan de gestelde procesafspraken, dat zij met de staking op dit moment tussen partijen gemaakte afspraken schenden. Daarnaast ziet de onvrede bij de bonden niet alleen op onderwerpen die pas in het multilaterale overleg op de agenda zouden staan, maar ook op het tot dusver bereikte resultaat van het bilaterale deel van de onderhandelingen. Ten slotte speelt ook mee dat met de afspraak die in januari met de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is gemaakt voor de vliegers in het proces is afgeweken van de gestelde procesafspraak. Schiphol heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de aangekondigde staking juist op dít moment, zo kort na de NAVO-top, tot onaanvaardbare veiligheidsrisico's zou leiden. Meer in het bijzonder moet daarbij worden gedacht aan de gevolgen van de zogenoemde zero-rate als gevolg van stagnatie op airside, waardoor aankomende vliegtuigen moeten wachten in het veld, een hoeveelheid wachtende passagiers in de wachtende vliegtuigen en de terminals, en het aantal gestrande transferpassagiers in het beveiligde douanegebied. Bij dat laatste speelt een rol dat de Marchaussee zich als gevolg van voornoemde NAVO-top niet voldoende kan voorbereiden op deze gevolgen. Bij dit alles speelt mee dat Schiphol onweersproken heeft gesteld dat het een bijzonder druk weekend is, met een topdrukte op zondag van naar verwachting 224.000 passagiers. Dit betekent dat er nauwelijks ruimte is om de gevolgen van de staking daarna binnen redelijke termijn goed op te vangen. Het betoog van FNV en CNV dat KLM deze gevolgen zou kunnen beperken door ál haar vluchten te annuleren, slaagt niet. Schiphol heeft gesteld dat dit hooguit zal leiden tot een verschuiving van de problematiek in tijd over de dag en over de onderdelen van het samenstel van veiligheidsissues. De voorzieningenrechter heeft geen aanwijzingen dat dit niet juist is. Het voorgaande maakt dat de aangekondigde staking dermate ingrijpend is dat deze op grond van artikel G van het ESH, mede gelet op hoe dit artikel door de Hoge Raad wordt toegepast, voor déze 24-uursstaking een beperking van het collectieve actierecht rechtvaardigt. FNV en CNV worden in de proceskosten veroordeeld.