Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/PSfm B.V.
Rechtbank Amsterdam (Locatie Amsterdam), 16 mei 2025
ECLI:NL:RBAMS:2025:3409
Kan werknemer worden verplicht weekenddiensten uit te voeren? Uit de arbeidsovereenkomst blijkt geen verplichting tot het uitvoeren van weekenddiensten. Ook is werknemer niet gewezen op bepalingen in de personeelsgids.

Feiten

Werknemer is sinds november 2020 via verschillende contracten werkzaam bij aan PSfm gelieerde vennootschappen en sinds 1 januari 2025 in vaste dienst bij PSfm in een fulltime kantoorfunctie. In zijn arbeidsovereenkomst is opgenomen dat overwerk en werken buiten reguliere werktijden kan worden verlangd. Volgens de personeelsgids moeten medewerkers met een dienstverband van minimaal 0,6 fte enkele keren per jaar een ‘weekdienst’ of ‘weekenddienst’ draaien. Dit betreft een telefonische bereikbaarheidsdienst die wordt vergoed in tijd-voor-tijd. Werknemer is in 2025 drie keer ingepland voor weekenddienst, maar heeft de dienst in week 17 niet uitgevoerd. Hij vordert een verbod om daartoe verplicht te worden en een verbod op sancties bij weigering, met een kostenveroordeling van PSfm. Hij stelt dat de arbeidsovereenkomst geen grondslag biedt voor deze verplichting en dat de weekenddienst strijdig is met de Arbeidstijdenwet.

Oordeel

De kantonrechter beoordeelt de afspraken aan de hand van de Haviltex-maatstaf. In de arbeidsovereenkomst is niets opgenomen over een verplichting tot het draaien van weekenddiensten. PSfm heeft erkend dat hierover bij het sluiten van het contract niet is gesproken en dat werknemer niet is gewezen op de bepalingen in de personeelsgids. De werkzaamheden die tijdens de weekenddienst moeten worden verricht, sluiten bovendien niet aan bij de inhoud van de functie van werknemer. Ook in eerdere dienstverbanden bij PSfm was hij hier niet voor ingeroosterd. Daarom hoefde hij er bij het aangaan van de huidige overeenkomst niet van uit te gaan dat deze diensten van hem verwacht zouden worden. Een algemene verwijzing naar de personeelsgids is daarvoor onvoldoende. De bepalingen in de arbeidsovereenkomst over afwijkende werktijden zien alleen op werkzaamheden binnen de eigen functie, en niet op taken van geheel andere aard. Verder is de bereikbaarheid tijdens weekenddiensten belastend voor werknemer, omdat deze zijn vrije tijd beperkt. Dat het in de praktijk misschien weinig voorkomt dat hij wordt gebeld, maakt dat niet anders. PSfm mag daarom geen sancties opleggen voor het weigeren van de weekenddiensten. Het gevraagde verbod wordt echter afgewezen, omdat dit te ruim en onbepaald is geformuleerd.