Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/EDMO-Trading B.V.
Rechtbank Limburg (Locatie Roermond), 5 juni 2025
ECLI:NL:RBLIM:2025:5379
Arbeidsovereenkomst niet met wederzijds goedvinden geëindigd. Inleveren sleutels door werknemer kan niet als duidelijke en ondubbelzinnige instemming worden aangemerkt. Werkgever heeft arbeidsovereenkomst onregelmatig opgezegd en is gefixeerde schadevergoeding verschuldigd.

Feiten

Werknemer is sinds 1 oktober 2024 voor de duur van twaalf maanden in dienst bij EDMO-Trading B.V. Op 7 januari 2025 heeft er een WhatsAppgesprek tussen partijen plaatsgevonden. Werknemer geeft daarin aan dat hij zich niet goed voelt en thuis blijft, waarop EDMO-Trading aangeeft ‘Dit gaat niet werken zo’ en ‘Ik had graag voor het einde van dag de sleutels in de brievenbus’. Werknemer heeft na aandringen van EDMO-Trading diezelfde dag de sleutels in de brievenbus van EDMO-Trading gedeponeerd. De arbeidsovereenkomst is met ingang van 7 januari 2025 beëindigd. Werknemer verzoekt veroordeling van EDMO-Trading tot betaling van onder meer de gefixeerde schadevergoeding van € 2.720 bruto. Hij stelt zich op het standpunt dat EDMO-Trading de overeenkomst onregelmatig heeft opgezegd. EDMO-Trading voert verweer en stelt dat sprake is van beëindiging met wederzijds goedvinden, nu het inleveren van de sleutels door werknemer als daad van instemming moet worden beschouwd.

Oordeel

De kantonrechter oordeelt als volgt. De kantonrechter stelt vast dat op EDMO-Trading de stelplicht en, gelet op de betwisting door werknemer, bewijslast rust van zijn stelling dat de arbeidsovereenkomst per 7 januari 2025 met wederzijds goedvinden is beëindigd. Naar het oordeel van de kantonrechter heeft zij hieraan niet voldaan. De woorden van werknemer in het WhatsAppbericht van 7 januari 2025, waaronder ‘je hebt vandaag de sleutel in de brievenbus’ en ‘Sleutels liggen er in’, kunnen naar het oordeel van de kantonrechter niet als een duidelijke en ondubbelzinnige instemming van werknemer met het eindigen van de arbeidsovereenkomst worden aangemerkt. Uit de inhoud van de overgelegde WhatsAppgesprekken blijkt dat EDMO-Trading de arbeidsovereenkomst onregelmatig heeft opgezegd. EDMO-Trading heeft tegen werknemer gezegd dat hij niet meer terug hoefde te komen en dat werknemer op dezelfde dag om 18.00 uur de sleutels moest inleveren. Op de vraag van werknemer of hij niet moest 'uitwerken' geeft EDMO-Trading aan dat zij niet wil dat hij nog komt werken en thuis moet blijven. Hierdoor heeft EDMO-Trading de arbeidsovereenkomst op 7 januari 2025 opgezegd zonder inachtneming van de wettelijke opzegtermijn van een maand. EDMO-Trading is de gefixeerde schadevergoeding ter hoogte van een maandsalaris verschuldigd. Voorts is zij de transitievergoeding ter hoogte van € 327,22 verschuldigd.